Lamme- og fåreskind

At lave et smukt skind ud af vores får er en kompliceret sag. Det handler om genetik og avl.

Men det er faktisk fodringen der er mest afgørende. Selv de smukkeste og bedste dyr laver en dårlig pels, hvis fodermesteren ikke gør sit job godt nok, eller sygdom indtræder i besætningen. Mere om det, når vi bliver klogere 😊

Vi var i efteråret på et skindkursus med folkene fra Tranås i Sverige omhandlende saltning af skind. Dem der står for bearbejdning af vores skind. Det kræver nemlig både viden og dygtighed at salte skindene så der ikke opstår saltskader.

Indtil videre har vi været både dygtige og vidende 😊.

Dette indlæg kommer til at handle om Tranås Skinnberedning. Tranås ligger 400 km. fra Odense, mellem Jönköbing og Linköbing. De har over 100 års erfaring i at behandle skind.

De er det største skindgarveri i Sverige og garver ca. 65.000 fåre- og lammeskind om året samt ca. 350 koskind. Der er 32 ansatte. 

Det der er afgørende for at vi får garvet skind i Sverige er, at de overholder strenge miljøkrav.

De garver helt fossilfrit, og benytter udelukkende grøn el. De har genindvindingssystemer i deres tørrerum og fjernvarme.

De har eget renseværk som renser alt det vand de bruger i produktionen og sorterer alt deres affald. De afleverer miljørapport hvert år og hvert 3. år gennemgås hele produktionen/virksomheden.

Og både Landbrugsstyrelsen, Arbejdsmiljøtilsynet og Tranås Kommune laver kontinuerlige kontroller.

Så slutresultatet er, at Tranås Skinnberedning laver mindst mulig miljøbelastning og de fastlagte miljøvilkår overholdes på bedste vis. 

Alt dette gør, at vi, trods den lange (men fælles med mange danske fåreavlere) transport, kan stå inde for garvning af vores skind. På siden kan du se selve miljøcertifikatet der kan medfølge, når du køber skind hos os.

Vi har stadig enkelte langhårede skind til salg. Hvis du i stedet er interesseret i et korthåret, har vi en ny stak ultimo juni. Vi sender nemlig flere skind afsted, her i starten af februar.