Sommer 2021

Ja, nu er det ved at være nogle måneder siden lammene kom til verden. Vi har i familien altid et væddemål om, hvor mange der læmmes. Denne gang skød jeg helt forbi. Jeg satsede på 20, for der var ingen gimmere i år. Kun erfarne får der havde læmmet før. Men …. Med dyr kan man aldrig regne sig sikker. Der blev født 17 lam, men det gamle får 82, der fik 3 velskabte lam havde et kæmpeyver MEN INTET MÆLK KOM UD! Stenyver måske, vi ved det ikke. Alle 3 lam blev aflivet, for med 2xfuldtidsjob er 3 flaskelam surrealistisk. Moderfåret overlevede, men sættes ud til efteråret. Ikke flere lam til hende.

Så var vi nede på 14 lam. Ikke helt som vi havde regnet med. Dog havde vi i år 2 får der fik trillinger. Det mindste lam måtte suppleres med flaske, men fik også hos moderen. Til gengæld var der et vædderlam der vejede 7,2 kg ved fødslen. Det bliver spændende om han får en slagtevægt der er tilsvarende. Normalt burde han veje 3-3,5 kg. Eller måske sælges han til levebrug hvis der er interesserede.

Udover de 14 lam fik vi også barnebarnet Ida. Naturligvis langt vigtigere end samtlige lam til sammen. 😊

I år er der masser af græs. Det våde forår og varmen får græsset til at gro vildt. Vi kunne godt have dobbelt så mange får, så meget græs har vi, men som alt andet, kan det hurtigt ændre sig. En hedebølge hvor alt græsset bliver svedet af eller en masse vand som hindrer dyrene i at komme til græsset, så vi ”nøjes” med vores lille flok på 10 moderdyr.

Vi har været heldige hvad sygdom angår. Ingen syge dyr. Men igen, der kan hurtigt dukke noget om. Foldene er i år inddelt i faste områder med led, så dyrene kun skal flyttes fra mark til mark. Arbejdet forenkles. Så er det kun lammeskjul, vandtrug og lævogn der skal flyttes med. En enkelt gang mente fårene dog, at foldskiftet skulle gå lidt hurtigere. De gik på ydersiden ad en stolpe ud mod åen og kom derved ind i næste fold. Heldigt at ingen faldt i, får kan nemlig ikke svømme.

Vi venter på at skindene fra sidste år kommer retur fra garvning i Sverige. Denne gang har vi langhårede skind. Bare de er flotte.