Shit-shit-shit..

Ja, det lyder ikke pænt, men er det eneste udtryk der passer til den situation vi kommer til at stå i, hvis regnen ikke snart stopper. Hele engstykket er oversvømmet, Stavisåen er gået over sine breder – ja vi har faktisk udsigt til en fjord som det ser ud nu.

Og da vi jo er gået op i antal dyr, kræver det også mere græs. Og så hjælper holistisk afgræsning ikke et klap. Der er dog ikke grund til panik endnu. Vi får lam sent i år, medio marts, så vi har lidt tid at løbe på inden dyrene skal på græs. Gerne medio april, men vi kan strække den til 1. maj.


For lige at gå tilbage til september 19 er der sket en del. Som skrevet dengang ventede vi på en ældre pelsmønstret vædder. Og han hedder IKKE Bagge. Bagge betyder bare vædder på svensk . Så lærte vi det. Han kom, var her i max 2 minutter, og hoppede på det første får. Så vi har store forventninger til at der kommer mange lam i år.

Vi har som sædvanligt i familien væddet. Så alt fra 10 (den mest pessimistiske) til 17 lam (mit bud). Husk vi har en del gimmere – de skulle helst nøjes med et lam i år, så går det nemmest.

Lige i øjeblikket er dyrene på stald og vi kan følge med i hvordan de bliver tykkere og tykkere. Og enkelte viser tegn på at have lam, men taber sig også. Vi holder nøje øje, men eftersom de har god wrap tilgængelig er der ikke så meget vi kan gøre. Vi har ingen ormeproblemer og ingen skranter. Nu venter vi bare! En god tid at være fåreavler i.


At vores nye vædder er en hidsigprop har Lars fået at føle. Da vi skulle have lam til slagt skulle de jo hentes og føres til fangstfold – det gik godt langt hen ad vejen. Og Lars var meget opmærksom på vædderen.

MEN da det sidste dyr skulle hentes var Lars lettet over at det var gået smertefrit, og koncentrationen svigtede nok lidt. Vædderen tog tilløb og baldrede lige ind i siden på Lars, så han fløj ind i væggen. Heldigvis skete der ikke noget alvorligt. Lars viste efterfølgende at det ikke kun er vædderen der er voldsom og vild – det er Lars også.

Kan kastede sig over vædderen, brølede og kastede vædderen om på ryggen (efter et par forsøg). Vi har kamera på stalden og har grinet af seancen mange gange efterfølgende. Men det kunne have gået helt galt. Vædderen har efterfølgende været hård ved damerne og er derfor kommet i egen båd.

Dog så han kan stikke hovedet over til dem og de deler foderbord. Men han er ikke vant til at være inde, eller til at stå i bås. Så 1-2-3 hoppede han elegant over to rækværk og var tilbage hos damerne. Nu er der kommet et ekstra bræt på og det holder ham tilbage og der er igen ro i stalden.


I efteråret dummede vi os. Vi lod lammene gå for længe inden slagt og de nåede at tabe sig. Så dem der i september vejede omkring 40 kg gav i oktober kun en slagtevægt på 14-20 kg. Øv. Det laver vi om næste år. Der er ingen grund til at vente med slagt når det ikke giver udslag i større dyr.

Vi skulle meget gerne op på 18-22 kg. Sådan bliver vi hele tiden klogere.
Tiden indtil de første lam går nu med at få styr på lammefoder og så bare vente.


Vi har stadig et par flotte gotlænder skind til salg, så kontakt os gerne.